Historien om Tale Art Museum 1983-2008

Huset i Brogata 2, Lillestrøm, nå kjent som Tale Art Museum, ble bygget i 1885 som bestyrerbolig for Lillestrøm dampsag og høvleri. Det ligger vakkert til ved Nitelva, bare 10 minutters togreise fra Oslo sentrum.

Den ærverdige sveitservillaen er verneverdig og takket være Tales dedikerte arbeid og inspirasjon rommer huset nå kunstsamlinger av stor nasjonal kulturell verdi.

Tale så Brogata 2 første gang på en fisketur ved Nitelva i Lillestrøm i 1983. Dette var etter 6 år bosatt på Grünerløkka i Oslo. Huset var nå i dårlig forfatning etter år med manglende vedlikehold. Et sykkelverksted var siste leietager og huset bar preg av det. Tale fikk utført malerarbeid og istandsetting slik at huset kunne fungere som atelier og galleri.

Noen år etter at Tale tok i bruk første etasje i Brogata 2, ble også 2. etasje ledig da pensjonistekteparet som bodde der, flyttet ut. Tale og Tveter var blitt kjent med hverandre og fant at de gjerne kunne trives med å ha et kunstnerisk fellesskap i huset. Tveter fikk leie 2. etasje som atelier.

Slik begynte et spesielt vennskap mellom to kunstnere, to generasjoner og med høyst forskjellig bakgrunn. Det var basert på begges lidenskap for det å skape bilder, de hadde en felles forståelse og innstilling til arbeidet. Huset er meget kaldt vinterstid og mangler mye for å være et komfortabelt arbeidssted, men kunstnerne fant det de satte høyest - konsentrasjon og ro. De arbeidet hver for seg, men gav hverandre åpen kritikk, respekt, oppmuntring. En viktig og produktiv fase i norsk kunsthistorie hadde tilhørighet i Brogata 2.

Tveter ble etter hvert plaget av kulden om vinteren og var mindre i huset. Senere har alvorlig sykdom satt ham ute av stand til å arbeide. Tale har de siste årene arbeidet alene i huset og har samtidig også tilbudt publikum en rekke utstillinger av verdenskunstnere. Det har vært fokusert på arbeidene av Tveter og av Tale, men den siste tiden også på verdensnavn som for eksempel Marc Chagall og Salvador Dalí.

«tilbake