En ung Petar TaleEn ung Petar Tale

Petar Tale: kort biografi

Da Tale kom til Norge i siste halvdel av 70-årene hadde han opparbeidet en internasjonal forståelse av den globale kunstarena. Det har preget hans kreative virksomhet, og han kan vanskelig plasseres i en spesiell nasjonal bås.

Han hadde lagt grunnlaget for en lovende kunstnerisk karriere, både i Europa og i New York og hadde etablert verdifulle internasjonale kontakter.

Tale er født 15. august 1947 i Montenegro, tidligere del av Jugoslavia. Allerede som barn viste han et unikt tegnetalent - det hører dog til historien at han måtte inngå en avtale med sin far: Han skulle få tilgang til tegnepapir hvis han lovte å ikke tegne i alle skolebøkene.

Gjennom kunststudier og reiser ble Tale svært godt kjent med de forskjellige retninger og epoker innenfor europeisk kunst. Han arbeidet ustanselig med sine egne ideer på lerret og papir samtidig som han startet i det små med samling av kunst, spesielt tegninger og håndlagde trykk. Hans altoppslukende kunstinteresse brakte ham også til den andre siden av Atlanteren, New York. I 1976 kom Tale på besøk til Norge, og han møtte en natur og et miljø som tiltalte ham som person og kunstner. Han gjorde seg kjent med Oslos kunstliv, gallerier og museer. Det ble separatutstillinger i flere gallerier blant annet Kunstnerforbundet, Galleri Tanum, og Blomqvist i 1986.

Tales ønske om total kunstnerisk frihet forsterket seg, og ”funnet” av Brogata 2 i 1983 gjorde det mulig å fokusere fullstendig på det kreative arbeidet. Bekjentskapet med maleren Kåre Tveter utviklet seg til et kunstnerisk inspirerende forhold, og gjennom en rekke år arbeidet de begge i Brogata 2. To generasjoner, individualister bundet sammen av en sterk gjensidig respekt for hverandres arbeid og personlighet.

Tale har de siste 20 årene fokusert nesten bare på kunstnerisk arbeid, og antall verk er mer enn 15 000 – fra tegninger til monumentale verk på over 5 meter. Tale nummererer og katalogiserer alle sine bilder. Tales kunst er økende anerkjent blant samlere både i Europa og i USA. En rikt illustrert og gjennomarbeidet kunstbok, The Art of Petar Tale, ble publisert våren 2006.

«tilbake